Fysiotherapie in MOTU Dokkum
Fysiotherapie in beweging
Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een dunne naald binnen de spier. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Door in het triggerpoint te prikken met een naald, wordt een Local Twitch Response opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Dry needling is niet gelijk aan acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Acupunctuur richt zich niet op triggerpoints, maar op meridianen (zogenaamde energiebanen).

Wanneer dry needling?

Dry needling is gericht op het deactiveren van spierverhardingen. Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

  • pijn ter plekke in een spier, met of zonder uitstraling;
  • bewegingsbeperkingen en / of stijfheid;
  • verminderde spierkracht;
  • reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

De fysiotherapeut zal door een gesprek (screening/intake) proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken.Fysiotherapeuten  Jurjen Ament en Berttrand Hofstra zijn gespecialiseerd in dry needling.

Bron: patiënten informatie folder. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.dryneedling.nl